Friday, March 25, 2011

Susu Formula Tanpa Gula

Advertorial:Sticky Post for 48 hrs


Salam…

Tengok suratkhabar pasal isu gula ni rasa takut plak..pengambilan gula rakyat Malaysia ni adalah berlebihan tau..ngeri kalau tengok. Bukanlaa kita ni tak payah amik gula langsung. Kene juga ambik..tapi dengan kuantiti yang berpatutan laa..tak boleh lebih sangat. Sebab banyak penyakit boleh kita dapat kalau gule byk sangat antaranya obesiti, kencing manis, tekanan darah tinggi, stroke.. hoi takutlaa!!




Antara keratan akhbar pasal gula dan kesihatan

Gula ni plak terdiri daripada dua..satu natural sugar yang boleh dapat dari buah-buahan, sayur-sayuran dan madu. Satu lagi adalah gula tambahan. Tak kira laa sama ade gula tambahan (added sugar) atau gula semulajadi (natural sugar), tak boleh di ambil berlebihan sebab akan memudaratkan tubuh kita sendiri. Itulaa punca kepada kencing manis, darah tinggi, Obesity, etc.

Dah risau pasal sugar intake ni, aku try google pasal added sugar pada susu formula kat internet. Lepas tu baru tau bahawa perkataan-perkatan kat bawah ni rupenya adalah sebahagian dari added sugar.

•Sucrose
•Corn Syrups Solids
•Glucose Syrups Solids

Ok..so, perhatikanlaa susu dan makanan yang kita beli untuk anak kita..ada tak kandungan sucrose, corn syrups, glucose syrups. Itu adalah gula tambahan.
Kalau takde laa perkataan tu..cube tengok lat content tu bahagian carbohydrate. Tengok amount die? Makin tinggi amount carbohydrate tu makin banyaklaa kandungan gula dalam susu formula anak korang tu.
Tapi kan aku ade rasa lega dan gembira jugak sebab ade keluaran baru Anmum Essential yang tanpa gula..

Ni pek lama…


Ni pek baru…nampak tu tulis besar-besar tanpa gula!!



Lama & Baru


Apa bagusnya susu Anmum Essential tanpa gula ni? Haa..meh aku nak bagitau..

1. off courselaa..takde gula tambahan.. macam Afieq kan sekarang dah makan macam-macam. Cukuplaa kat makanan die tu dah ade gula..so, susu die biar laa takde gula tambahan (added sugar)

2. 100% lebih DHA

3. Ianya adalah concentrated formulation. Concentrated formulation ni maksudnye susu lebih padat. Jumlah sukatan air masih sama dan penggunaan susu pula berkurangan kerana formula susu yang lebih padat. Kalau di perhatikan scoop susu Anmum formula baru tanpa gula adalah lebih kecil dari yang lama

4. Yang paling penting, rasa die masih sedap.


Lalala…ni pengalaman sendiri tau..mula-mula Afieq aku try susu Anmum Essential tanpa gula ni..Afieq menolak laa sikit. Mungkin sebab ade sikit beza rasa die..dulu manis, skang dah takde gula so, dah tak manis. Die minum sikit-sikit jek.. taste bud Afieq ni tinggi jugak eh..

Untuk transit Afieq ke susu tanpa gula ni tak ambil masa yang lama pon. Hari pertama..aku bancuh susu 180ml (6oz) dengan cara 3 scoop susu Anmum lama + 1 scoop susu Anmum baru tanpa gula. Die minum elok jek. Hari kedua, dengan sukatan air yang sama, aku bagi 2scoop susu Anmum lama+2 scoop Anmum tanpa gula. Hari ketiga, 1 scoop susu lama+3 scoop susu baru. Yeay..hari ke 4 sudah berjaya. Mudah bukan..

Jadi, ibu-ibu yang hadapi masalah dengan anak yang penerimaan die macam Afieq, boleh cuba cara macam tu ok..


One happy Anmum’s customer

Ramai juga yang kata harga susu Anmum formula baru Tanpa Gula ni lebih mahal. Dan kandungan/isipadu nya pulak lebih kurang dari sebelumnya. Sebenarnya tidak..

Memang benar tin lama 1.7kg di jual pada harga di cadangkan adalah RM65.50. dan formula baru Tanpa Gula isupadu 1.6kg di jual pada harga RM79.90. wow..sekali imbas nampak macam peningkatan yang agak ketara.

Kalau diperhatikan secara teliti, scoop susu Anmum baru adalah lebih kecil, ini kerana formula baru nye yang lebih padat (concentrated formula). Tin lama 1.7kg dianggarkan dapat menampung 44 botol/hidangan (200ml susu/botol) dan ini bermaksud 1 botol=RM1.48. Dengan tin baru 1.6kg anggaran yang kita dapat adalah 57 botol untuk 1 tin (200ml susu/botol). Jadi 1 botol = RM1.40 sahaja. Jelas sebenarnya formula baru Tanpa Gula memberi lebih penjimatan kepada ibu bapa.

Sebagai ibu, kita mesti nak yang terbaik untuk anak kan?? Jadi, ibu-ibu lain yang bagi anak die Anmum Essential baru ni sila laa komen dan kongsi dengan saya macam mana penerimaan anda dan anak-anak kesayangan anda..

Kurangkan gula dalam minuman..tambahkan manis dalam senyuman..ewah!!!

2 comments :

ciPuding_7 said...

mak aih.. tak sangka lak mahal gini susu.. sbb aufa minum dumex je. 1.6kg adalah 38 hinggit.. hampir double regenya.. baru ku tahu.. patut la dok dgr org kate susu baby mahal.. hoho..

abo3ayish said...

Akum mrs babad.Hebat sungguh cikpid.Terima kasih kerana memberi maklumat yang sgt membantu.
Tau tak.Apa yg cikpid buat ni adalah satu2nya mouth advertising yg org guna dlm mengembangkan Network marketing.Cuma sayangnye, sykt FONTERRA Brands Malaysia Sdn Bhd (pengeluar susu ANMIM) tak bg sesen pun atas pengiklanan yg cik pid buat.
Jadi saya nak ajak cikpid jengah link ni bila berpeluang : http://www.scribd.com/doc/52491234/4-Life-Mod
Mudah2an.benda yg baik kita kongsi bersama.0196086017

 
Copyright © Cikpid 2013 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette .